۱) چگونه مي توانم بفهم كه شیرخوارم شير كافي دریافت مي کند؟
گرچه یک مادر شیرده نمی تواند دقیقا تعیین کند که فرزندش هنگام شیر خوردن چقدر شیر دریافت می کند، اما الگوهای زیر در شیرخوارانی که تغذیه خوبی با شیر مادر دارند قابل مشاهده است :
۱- تقریبا ۲ تا ۴ روز پس از زایمان جریان شیر فراوان برقرار می شود. این افزایش ناگهانی تولید شیر باعث می شود که در پستان های خود احساس بزرگی، سفتی، سنگینی و گرمی کنید، وحتی ممکن است از پستان، خود به خود شیر نشت کند. اگر بچه بعد از اکثر دفعات شیردهی گرسنه به نظر می رسد، وتا روز چهارم زایمان احساس نمی کنید جریان شیرتان برقرار شده است، باید به پزشک مراجعه کنید و نوزاد را وزن نمایید تا معلوم شود که شیر کافی دریافت می کند، یا خیر.
۲- شیرخوار باید به نحو صحیح بگیرد و بطور ریتمیک به مدت حداقل ۱۰ دقیقه هر پستان را بمکد. ممکن است کودک گاه مکث کند ولی در اکثر مدت شیردهی باید با قدرت مشغول شیرخوردن باشد. با در حین شیرخوردن به کرات صدای بلعیدن شیرخوار را بشنوید. معمولا اگر از هر دو پستان به بچه شیر داده شود شیر بیشتری دریافت می کند. اجازه دهید که کودک مدت بیشتری از پستان اول شیر بخورد تا به شیر پسین (انتهایی) که دارای چربی زیادی است، برسد، وبعد از پستان دیگر به او شیر بدهید.از انجا که پستان اول بهتر تخلیه می شود، بهتر است که دفعه بعد از پستان دیگر شروع کنید، بطوری که هر دو پستان از تحریک و تخلیه مساوی برخوردار شوند.
۳- نوزاد شما باید ۸ تا ۱۲ بار در ۲۴ ساعت شیر بخورد. برای این منظور باید بین دفعات شیرخوردن شیرخوار ۱/۵ تا ۳ ساعت فاصله باشد و تنها یکبار مدت طولانی تری در طول شب فاصله بیفتد که مدت آن نباید بیش از ۴ ساعت باشد. بعضی از شیرخواران را باید برای شیرخوردن از خواب بیدار کرد و لازم است آنها را وادار به شیرخوردن کرد.
۴- شیر خوار باید بعد از شیرخوردن سیر به نظر برسد، و احتمال دارد که هنگام شیرخوردن از پستان دوم خوابش ببرد. شیرخوارانی که بعد از اکثر دفعات شیردهی گرسنه بنظر می رسند (یعنی گریه می کنند، انگشت خود را می مکند وغالبا بعد از شیرخوردن نیاز به گول زنک {پستانک} دارند) احتمالا شیر کافی دریافت نمی کنند. اگر شیرخوار شما بعد از اکثر دفعات شیردهی گرسنه بنظر می رسد، با پزشک وی تماس بگیرید و او را وزن کنید. توصیه می شود گول زنک (پستانک) به شیرخوارداده نشود، تا آنکه شیردهی بخوبی برقرار شده، و افزایش وزن شیرخوار به حد مطلوب برسد.
۵- پستان های شما باید قبل از شیردهی احساس پری و بعد از شیرخوردن شیرخوار احساس نرمی داشته باشند. در حین شیردهی باید بطور مرتب صدای بلعیدن کودک به گوشتان برسد. ممکن است در حین شیرخوردن از یک پستان، از پستان دیگر شیر جاری شود.
۶- اجابت مزاج کودک باید تا روز ۴ یا ۵ تولد زرد رنگ و شبیه مخلوط پنیر دلمه ای و خردل باشد. این مدفوع شل زرد رنگ دانه دانه را "مدفوع شیر " می نامند. اگر در روز ۴ یا ۵ زندگی مدفوع کودک تیره یا قهوه ای مایل به سبز است، احتمالا شیر کافی به او نمی رسد.
۷- فرزند شما باید ۴ بار یا بیشتر دفع مدفوع داشته باشد. بسیاری از شیر مادر خواران بعد از هر بار شیردهی اجابت مزاج دارند. اگر این کمتر از ۴ بار در روز باشد ممکن است به معنای آن باشد که شیر کافی دریافت نمی کند.
۸- شیرخوار باید روزانه ۶ بار یا بیشتر ادرار کند. اکثر شیر مادر خواران بعد از هر بار شیردهی پوشک خود را خیس می کنند. اگر بعد از روز ۴ زندگی رنگ ادرا قرمز یا صورتی یا آجری رنگ باشد، نشاندهنده این است که فرزند شما شیر کافی دریافت نمی کند.
(( به علت کم بودن دفعات ادرار یا مدفع با پزشک فرزند خود تماس بگیرید. ))
• وقتی که جریان شیر فراوان برقرار شد، شیرخوار باید طی یکی دو ماه اول زندگی روزانه حدود 30 گرم وزن اضافه کند. تنها راه قابل اعتماد برای دریافت شیر کافی توسط شیرخوار وزن کردن مرتب اوست. اگر وزن گیری مطلوب نیست امکان دارد شیر مادر کم باشد یا اینکه شیرخوار بطور موثر شیر نمی خورد. چنانکه اینگونه مشکلات زود تشخیص داده شود، برطرف کردن آن آسانتر است.
۲) به مرور كه كودك رشد مي كند توليد شير چه تغييراتي مي كند؟
در چند روز و چند هفته اول و گاهي تا چند ماه بعد از تولد توليد شير در حداكثر است. يكي از دلايل آن ترشح هورمون شير ساز و ديگري مصرف مداوم شير توليد شده به وسيله كودك است. گاهي مادر احساس مي كند در فواصل شير دهي پستان ها كاملا پر هستند. بعد از شش ماهگي توليد شير به مرور كم مي شود و شير فقط وقتي توليد مي شود كه كودك سينه مادر را بمكد و شير سازي را تحريك كند. هر چه دفعات شير خوردن بيشتر باشد توليد شير هم بيشتر مي شود. بعد از ماه ششم مادر در فواصل شير دهي احساس پري در سينه نمي كند چون از اين زمان به بعد شير فقط و فقط به اندازه اي كه كودك لازم دارد توليد مي شود و شيري ذخيره نمي شود. به هر حال ميزان مورد نياز كودك به او مي رسد.
گاهي مادر از اينكه سينه هاش كاملا پر نيست نگران مي شود و تصور مي كند معناي آن اين است كه شير كافي ندارد بخصوص اگر تعداد دفعات شير خوردن كودك كمتر شود يا هر بار فقط چند دقيقه شير بخورد. در چنين مواردي بهتر است مادر از سينه مقابل هم شير دهي كند و اگر كودك گريه كرد مي تواند مطمئن شود كه سير شده و نياز به شير بيشتر ندارد.
۳) شير دهي چه اثري بر ظاهر سينه ها دارد؟
بسياري از خانم ها كه به كودكشان شير مي دهند نگران بد شكل شدن سينه هايشان هستند. واقعيت اين است كه بجز شير دهي عوامل ديگري هم در طول زندگي بر شكل ظاهري پستان تاثير مي گذارند مثل سن ، وزن كم يا زياد و... در طول بارداري پستان ها بزرگ مي شوند و نوك سينه و اطراف ان (هاله پستان) تيره تر مي شود. چند روز پس از زايمان سينه ها بزرگتر و سنگين تر و آماده شير دهي مي شوند. حدود ده تا چهارده روز بعد از تولد نوزاد، اندازه پستان به حداكثر اندازه اي كه در طول حاملگي داشته بر مي گردد و تا زماني كه شير دهي ادامه دارد به همان اندازه باقي مي ماند. زماني كه وزن مادر به اندازه پيش از بارداري برگردد اندازه سينه ها هم به اندازه قبل از حاملگي بر مي گردد، هر چند ممكن است دقيقا همان اندازه نباشد.
شش ماه يا بيشتر بعد از قطع شير دهي بافت چربي به تدريج جايگزين بافت شيرساز مي شود و مجراهاي شيري را پر مي كند. تمرينات ورزشي هم مي تواند باعث محكم شدن عضلات سينه اي شود كه زير بافت پستان هستند و همين موجب بهتر شدن شكل آنها خواهد شد.
۴) چرا بعضي كودكان فقط از يك سينه شير مي خورند ؟
اكثر نوزادان ترجيح مي دهند فقط از يك سينه تغذيه كنند و وقتي مادر سينه مقابل را امتحان مي كند از خوردن شير سر باز مي زنند. دليل آن مي تواند تفاوت در نوك سينه ها يا اشكالاتي در تكنيك شير دادن باشد. وقتي كودك بزرگتر مي شود دليل نپذيرفتن يك سينه ممكن است اين باشد كه شير كافي در آن وجود ندارد. به عقيده پزشكان كودكاني كه مشكلات فيزيكي دارند (مثل گرفتگي بيني يا عفونت گوش) ممكن است ترجيح دهند از يك سينه خاص كه با آن راحت ترند تغذيه كنند. عفونت يك پستان هم ممكن است موجب شود كودك از مكيدن آن اجتناب كند چون در اين حالت طعم شير تغيير مي كند.
۵) چه راه حلي وجود دارد كه كودك من از هر دو سينه ام شير بخورد؟
پاسخ به اين سوال بستگي زياد به سن كودك و مقدار شيري دارد كه در سينه شما وجود دارد. اگر مادر شير كافي داشته باشد و كودك مشكلي براي تغذيه نداشته باشد مي توان مدتي او را به حال خود گذاشت تا از هر طرف كه راحت تر است تغذيه كند. وقتي كودك با يك سينه راحت است لزومي نمي بيند ديگري را امتحان كند. به هر حال تغذيه از يك سينه پديده نادري نيست (مثلا در دو قلو ها).
توصيه مي شود اگر كودك شما زير ۶ هفته سن دارد دقت كنيد تا از هر دو طرف به او شير بدهيد. اين باعث مي شود شير در هر دو پستان نوليد و ذخيره شود. ضمنا به عنوان يك قاعده كلي زماني كه كودكتان گرسنه است هميشه تلاش كنيد از سينه اي كه به آن تمايل نشان نمي دهد شير دادن را آغاز كنيد چون در اين حالت احتمال پذيرش در او بيشتر است اما توجه داشته باشيد هنگامي كه خيلي گرسنه است ممكن است اين كار او را به شدت عصباني كند. بعضي پزشكان توصيه مي كنند براي چنين كودكاني بهتر است حين خوردن شير از يك سينه مادر خروج شير از سينه مقابل را به كودك نشان دهد تا او را ترغيب به خوردن كند.
نكته آخر اينكه نگران اينكه شيردهي از يك سينه باعث تفاوت در اندازه و شكل سينه مقابل شود نباشيد.اين اتفاق رخ نخواهد داد.
۶) آيا اندازه سينه تاثيري در مقدار شيري كه مي توانم به كودكم بدهم دارد؟
خير! مهمترين تفاوت پستان يك خانم باردار با خانمي كه شير نمي دهد در ميزان چربي بافت پستان است. يك خانم شيرده بايد بتواند شير توليد كند وآن را در بافت پستان ذخيره كند. بيشتر خانم ها گمان مي كنند كه اندازه سينه ها بايد در اواخر بارداري بزرگ شود در حاليكه بعضي خانم ها حتي در پايان حاملگي سينه هاي كوچك دارند و با اين وجود مي توانند به خوبي شير دهي كنند.
۷) آيا با وجود اينكه نوك سينه ام فرو رفته است مي توانم شير دهي كنم ؟
اگر كودكتان مشكلي در شير خوردن ندارد تو رفتگي نوك سينه مانعي براي شير دهي نيست هر چند خود شما ممكن است هنگام مكيدن كودك كمي احساس درد كنيد. حدود ۱۰% خانم ها نوك سينه فرورفته دارند.
اين فرورفتگي درجات مختلف دارد و گاهي فقط در يك پستان ديده مي شود. در مواردي كه فقط يكي از سينه ها نوك فرو رفته دارد ممكن است كودك ترجيح بدهد از سينه ديگر شير بخورد. بايد حوصله خرج دهيد و با كمي مقاومت به كودك ياد بدهيد كه از سينه ديگر هم شير بخورد. گاهي نوك سينه بعد از زايمان با مكيدن نوزاد بيرون مي آيد. مي توانيد در روزهاي قبل از شيردهي از دستگاه مكش (سرنگ ۱۰ سی سی ) يا شيردوش استفاده كنيد تا نوك سينه تان را بيرون بكشد. بهتر است قبل از زايمان ياد بگيريد در آينده چگونه به كودكتان كمك كنيد تا بتواند تا جائيكه ممكن است حجم بيشتري از سينه شما را در دهان خود جاي دهد تا حتي اگر نوك سينه فرو رفته بود با فشار به بافت اطراف، شير مورد نيازش را بمكد.
۸) آيا كودكاني كه از شير مادر تغذيه مي كنند در هواي گرم نياز به آب دارند؟
خير. تا ۶ ماهگی وقتي كودك هر زمان كه مي خواهد بتواند از شير مادر تغذيه كند مشكل كم آبي پيدا نخواهد كرد، بعد از ۶ ماهگی نیز می توان به شیرخوار آب سالم داد. معمولا در آب و هواي گرم دفعات شير خوردن بيشتر مي شود اما هر بار با مقدار كمتر. در اين حالت هر بار چربي كمتري هم به بدنش وارد مي شود. بنابر اين هر چه دفعات شير دهي بيشتر باشد آب بيشتري هم به بدن كودك مي رسد.
۹) آيا مي توانم براي فرزندم از داروهاي گياهي استفاده كنم ؟
بسياري از والدين از داروهاي گياهي براي درمان مشكلات مختلف خود استفاده مي كنند و مي خواهند بدانند كه آيا مي توان اين داروها را به كودك داد. قبل از اينكه در مورد دادن مواد گياهي به كودك خود بينديشيد، از خود اين سوالات را بپرسيد:
- آيا بيماري يا وضعيت كودك تشخيص داده شده است؟ شما ممكن است وسوسه شويد كه خودتان مشكل را حل كنيد زيرا عقيده داريد كه مي دانيد مشكل چيست و داروي گياهي در دسترس است. هرگز خودتان تشخيص ندهيد. ممكن است به صورت ناخواسته يك وضعيت بالقوه خطرناك را ناديده بگيريد.
- آيا در مورد دادن داروهاي گياهي به كودك با پزشك کودکان مشورت كرده ايد؟ قبل از دادن چيزي كه پزشك توصيه نكرده است، با او مشورت كنيد. هرگز بدون مشورت با پزشك خود كودك را درمان نكنيد.
داروي گياهي را تنها به اين دليل كه "ممكن است" به كودك كمك كند به او تجويز نكنيد چون ممكن است باعث مشكلات بيشتري شود. عوارض داروهاي گياهي را باید بدانيد. بسياري از افراد گياهان دارويي را "مواد طبيعي" مي دانند و عقيده دارند كه گياهان بي ضرر هستند. به هر حال، حتي يك درمان ضعيف گياهي مي تواند در كودك عوارض جانبي ايجاد كند. بعضي از اين داروها در مكانهايي توليد مي شوند كه مي توانند با مواد خطرناك آلوده شوند.
درمورد كاربرد داروهاي گياهي در كودكان مطالعات چنداني انجام نشده است. تجويز مقدار كمي دارو نسبت به دوز بالغين دلالت بر سالم و بي خطر بودن آن ندارد. و در کل توصیه نمی شود مگر با نظر پزشک متخصص کودکان.
۱۰) انسداد مجراي اشكي چيست و چه بايد كرد؟
عفونت خفيف پلكها كه در ماه هاي اول تولد در بسياري از بچه ها ديده مي شود و معمولا در يك چشم به وجود مي آيد مي تواند نشاندهنده انسداد مجراي اشكي باشد. چشم ها بخصوص در هواي سرد و طوفاني، خيس و اشك آلود مي شوند. ماده سفيد رنگي در گوشه چشم و لبه پلكها جمع مي شود. اين ترشحات ممكن است موقعي كه كودك مي خواهد از خواب بيدار شود، پلكها را به هم بچسبانند. مجراي مسدود اشك باعث نمي شود كه سفيدي چشم ورم كند.
مجراي اشك در گوشه داخلي پلك قرار دارد و ترشحات را به حدقه چشم و داخل بيني هدايت مي كند. موقعي كه اين مجرا بسته است، اشك جمع مي شود و روي گونه راه مي افتد. از آنجا كه هنگام انسداد مجاري اشكي، چشم توسط اشك شسته نمي شود، دچار عفونت خفيف مي شود. در اين صورت پزشك بايد چشم را معاينه و درمان كند. معمولا با تركيبي از پماد و قطره چشمي و ماساژ ملايم مجراي اشكي، اين عارضه درمان مي شود. پزشك به شما نشان خواهد داد كه چگونه اين كار را انجام دهيد.
عارضه انسداد مجراي اشكي شايع است، اما جدي نيست و به چشم آسيب نمي رساند. ممكن است اين وضع تا ماهها ادامه پيدا كند و در اغلب موارد اگر كاري هم نكنيد، درمان مي شود. اگر بعد از يك سال باز هم اين وضع ادامه داشت، چشم پزشك با عمل ساده اي عارضه را درمان مي كند. هنگامي كه مژه ها به هم مي چسبند، مي توانيد با كمي آب گرم و پنبه و يا با دست تميزي كه خيس مي كنيد مژه هاي كودك را از هم باز كنيد. مراقب باشيد كه آب خيلي داغ نباشد، چون پوست پلك ها به حرارت بسيار حساس هستند.
۱۱) روي سر كودك شيرخوار من لايه اي از پوسته هاي چرب و قهواه اي وجود دارد. علت آن چيست ؟
اين پوشش شامل مواد مومي قهوه اي رنگ يا زرد رنگ بر روي سر كودك است كه درماتيت سبورئيك ناميده مي شود و در بين نوزادان و شير خواران شايع است. اين حالت معمولا از ۱ تا ۱۲هفتگي به دنبال تولد رخ مي دهد و نيمي از شيرخواران به اين حالت گرفتار مي شوند. اگر كودك شما مبتلا به اين وضعيت است، تكه هاي پوست ورقه ورقه شده را بر روي سر كودك مشاهده خواهيد كرد. اين حالت در مناطق ديگري از صورت يا در خط رويش مو نيز ممكن است ديده شود. اين وضعيت دردناك نيست و خارش هم ندارد اما ظاهر بدي دارد. اين شكل از درماتيت مي تواند با تجويز لوسيون هاي مخصوص توسط پزشك درمان شود. كاربرد يك برس نرم براي برداشتن تكه هاي پوست به صورت ملايم، پس از ماليدن لوسيون به سر كودك مفيد است.
۱۲) براي درمان درماتيت سبورئيك سر نوزاد چه مي توانم بكنم ؟
براي مراقبت و تميز نگداشتن سر نوزادي كه به اين وضعيت مبتلا شده مي توانيد از روغنهاي گياهي مانند روغن زيتون استفاده كنيد و اگر كودك شما مبتلا به عفونت يا بيماري ديگري در اين ناحيه نشده باشد، مي توانيد اميدوار باشيد كه درمنزل و با مراقبت هاي لازم وضعيت او بهبود يابد:
- سر كودك را با آب مرطوب كنيد.
- از روغن براي نرم كردن ورقه هاي پوست سر كودك استفاده كنيد تا هنگام شستشو با شامپو به آساني از روي پوست سر كودك جدا شوند.
- با شامپو سر كودك را بشوييد.
- به طور ملايم سر كودك را خشك كنيد.
- ناحيه مبتلا را خشك و تميز نگهداريد.
- تكه هاي پوستي را بدون چرب و مرطوب كردن بصورت بالا نكنيد، زيرا ممكن است ملتهب يا عفوني شوند.
ممكن است هيچ علامتي از عفونت در سر كودك وجود نداشته باشد. اگر پوست سر كودك علايمي از ترشح يا چرك نشان دهد، اگر پوسته هاي چرب به درمان ذكر شده در بالا پاسخ ندهد اگر پوست قرمز يا ورقه ورقه شود يا ناحيه اي از سر ملتهب شود، با پزشك تماس بگيريد. اگر علايمي از التهاب يا قرمزي در نقاط ديگر بدن وجود دارد، اين حالت مي تواند بر مشكل ديگري دلالت كند، بنابراين حتما با پزشك کودکان تماس بگيريد.
۱۳) آيا ميتوانم كودك نوپا را با نوزاد تازه وارد تنها بگذارم ؟
گاهي بچه ها اصرار دارند به نوزاد تازه وارد نزديك شوند و او را لمس كنند اين كار در صورتيكه خودتان مراقب باشيد تا آسيبي به نوزاد نرسد نگران كننده نيست. ممانعت از اين كار بخصوص وقتي كودك پافشاري مي كند، عاقلانه نيست.
کودکان بزرگتر از ۱۰ سال اگر آموزش دیده باشند می توانند از شیرخوار شما مراقبت نمایند. به خاطر داشته باشيد زمان تنها ماندن آنها بايد تا حد امكان كوتاه و كنترل شده باشد چون يك موجود جديد براي يك كودك بسيار هيجان انگيزاست. از انجائيكه ورود يك تازه وارد هميشه احساس طرد شدن را در فرزند اول القا مي كند توصيه مي شود كودكتان را در انجام كارهاي مربوط به نوزاد سهيم كنيد تا احساس اهميت داشتن در او به وجود آيد و حس مسئوليت نسبت به خواهر يا برادر كوچكش به او القا شود. اين كار به امنيت فرزند كوچكتر، زماني كه با هم تنها هستند، كمك مي كند.
۱۴) دماي مناسب براي اتاق نوزاد يا شيرخوار چقدر است ؟
در اين مورد كه دماي خانه يا اتاق نوزاد را دقيقا در چه حدي بايد نگه داشت يا چقدر لباس بايد به تن بچه كرد پاسخ مسلم و قطعي وجود ندارد و فقط مي توان راهنمايي هاي كلي ارائه كرد. در واقع اين بحث به ترموستات يا تنظيم كننده دروني دماي بدن برمي گردد و به سن و وزن كودك بستگي دارد. سيستم گرمايي بدن كودكان زير ۲/۵ كيلو طوري نيست كه حرارت بدن آنها را در اندازه مناسب نگه دارد. بچه هايي كه بين ۲ تا ۴ كيلو وزن دارند، چندان نيازي به اين كه از بيرون گرم شوند ندارند و مي توانند در اتاقي تا دماي ۲۰ تا ۲۴ درجه سانتيگراد نيز دماي مناسب براي بدن را حفظ كنند. هنگامي كه شیرخوار ۱ ماهه می شود، سيستم حرارتي بدن او خوب كار مي كند و لايه اي از چربي هم زير پوست او هست كه او را گرم نگه مي دارد. حالا مي شود دماي اتاق در حدی که برای والدین قابل تحمل است تنظیم شود.
نوزاد و كودك را نبايد مستقيما جلوي كولر قرار داد، چون ممكن است دماي بدن او تا حد خطرناكي پايين بيايد. همين قضيه در مورد منبع حرارتي اي چون شوفاژ و بخاري هم مصداق دارد و ممكن است دماي بدن آنها را بيش از حد بالا ببرد.
علاوه بر دما، حفظ رطوبت محل زندگي نوزاد يا شيرخوار هم اهميت دارد. در هواي سرد، رطوبت كمتري وجود دارد. اين هوا وقتي با وسايل حرارتي مانند شوفاژ يا بخاري گرم شود، خشك تر هم مي شود، مخصوصا وقتي كه دما از ۲۴ درجه سانتيگراد بالاتر مي رود. هواي داغ مخاط بيني و مجاري تنفسي كودك را خشك مي كند و باعث مي شود كه احساس ناراحتي كند و توانايي او براي مقابله با عفونت پايين بيايد و مكررا به بيماريها دستگاه تنفسي فوقاني مانند سرماخوردگي مبتلا شود.
پدر و مادرها معمولا دوست دارند لباس زياد تن بچه هايشان كنند. اين كار را حتي پدر و مادرهاي با تجربه هم مي كنند. بدن يك كودك طبيعي، يك ترموستات داخلي دارد، البته به شرط اين كه او را زير لايه هاي فراوان لباس و رو انداز حبس نكرده باشيم، چون به اين ترتيب ترموستات بدنش از كار مي افتد، توصیه می شود در ۱ ماه اول زندگی یک لایه بیش تر از والدین لباس بر تن نوزاد باشد.
۱۵) چرا كودك ۲ماهه من اينقدر گريه مي گند و مفهوم گريه هاي او چيست ؟
اين سوال مخصوصا در مورد بچه اول خانواده خيلي مهم است و پدر و مادر تازه كار در رويارويي با گريه هاي كودك سردرگم و مستاصل مي شوند. مهم است باور كنيد كه گريه كردن يكي از چندين راه موجود براي برقراري ارتباط با شماست و قصد او توليد سروصدا و مزاحمت براي شما نيست. اين كار، روش اوست براي اينكه به شما بگويد ناراحت است، گرسنه است يا به توجه شما احتياج دارد. با بزرگتر شدن نوزاد و در حالي كه كودك خود را بهتر مي شناسيد، قادر به شناختن مفهوم گريه هاي او خواهيد شد. گريه كودك معاني بسياري دارد كه درد و اندوه فقط بعضي از آنها هستند.
يكي از اولين كارهائي كه بايد بكنيد اين است كه بفهميد معني گريه كودك چيست. براي مثال متوجه مي شويد هنگامي كه گرسنه است صدايش بلندتر و گريه اش طولاني تر است. يا وقتي دچار كوليك مي شود همراه با گريه دستها و شكم خود را منقبض مي كند. بعضي از مادران از تفاوت گريه كودك خود در مواقع مختلف تشخيص مي دهند كه منظور كودك چيست و اكنون به چه چيزي نياز دارد و البته بعضي از مادران كه نمي توانند تمايزي بين گريه هاي كودك قايل شوند.
نكته مهم ديگري كه بايد هميشه به ياد داشته باشيد اين است كه در مورد بغل كردن كودكتان هنگام گريه كردن، نگران نباشيد- او بد عادت نخواهد شد. بلكه برعكس شما ارتباط قويتري با او خواهيد داشت. شما به او مي آموزيد كه از او مراقبت خواهيد كرد و كودك با وجود شما احساس امنيت خواهد كرد.
ممكن است به نظر برسد كه كودك زياد گريه مي كند. اما به طور متوسط او در هفته اول فقط در حدود ۳ ساعت در هر روز گريه مي كند. در هفته دوم او فقط روزانه ۱/۲-۲ ساعت (به طور منقطع و نه دایم) گريه خواهد كرد و گريه هاي او در هفته سوم به حدود ۱ ساعت و نيم در روز كاهش مي يابد. البته اگر دچار كوليك شيرخواران شود مجددا گريه هايش افزايش مي يابد. بهتر است به خاطر داشته باشيد كه او گريه نمي كند تا به شما بگويد كه مادر خوبي نيستيد، شما بهترين فرد براي او در دنيا هستيد و بيشتر از هر كس ديگري مي توانيد نيازهايش را تامين كنيد.
در صورتی که شیرخوار بیش از یکی دو ساعت بطور مداوم گریه کند وبا شیرخوردن یا در آغوش گرفتن یا خوابیدن یا دفع گاز و مدفوع آرامش پیدا نکند لازم است در اسرع وقت توسط پزشک معاینه شود.
Add new comment